EN/FI
Tapahtumat
Ruoka

Historia

Historiaa lyhyesti

45 Special avattiin 21.9.1990, alun perin viiden musiikkimiehen voimin, mutta 8.9.1992 lähtien vetomiehiksi vakiintuivat Ibo Sulkala, konserttipromoottori ja oululaisen musaelämän monitoimimies (mm. Kuusrockin vetäjä aikoinaan) sekä legendaarisen Zero Nine heavy-yhtyeen laulaja Kepa Salmirinne ja basisti Elmo Harju. Baari perustettiin, koska Oulun kuuluisin ravintola Rattori-Lupi oli lopettanut toimintansa ja kaupungin ”rokkiväki” oli vailla mieluisaa mestaa, jossa rokkarikin on ihminen.

Alkuun hyvinkin puritaaniseen perusrockiin perustunut musalinja on vuosien saatossa muuttunut niin paljon, ettei tarjontaa voi nykyisellään kuvailla millään yksittäisellä musatermillä. Oikeastaan ainoa ilmaisu, joka toimii on ”hyvää musaa”. Perusperiaatteena baarin perustamisesta asti on ollut, että 45:ssa tulee toimeen ”pukumies” ”rankan” kanssa, musta valkoisen, raidallinen pilkullisen jne. Olet kuka tai mikä tahansa, mutta 45:ssa ei titteleillä ja asemalla ole mitään merkitystä.

Alkujaan 45 Specialin ”ulkoasun” suunnitteli Veli-Matti Sormunen, mutta viimeisimmät muutokset II-kerroksessa ja kellarissa on tehty vuosina 2001 ja 2006 Tuomas Mujusen toimesta. Myös vuoden 2008 remontti katutasossa on Tuomaksen suunnittelema. Keskikerroksen remontin myötä avattiin jälleen myös 45:n keittiö, lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Ensimmäiset seitsemän vuotta baari toimi kahdessa kerroksessa (katu ja kellari), kunnes toukokuussa 1997 vinttikerroksesta saatiin uutta tilaa. Etenkin bänditarjonnan osalta se aukaisi aivan uusia mahdollisuuksia ja nykyisellään baarin tilat mahdollistavat melkein minkä tahansa artistin esiintymisen.

Syyskuussa 2020 vietettiin jo baarin 30-vuotisjuhlia eli aletaan olemaan aikuisiässä. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa 30 vuotta!